Novosti

Da se građani oslobode ovog nameta

Gospodinu
NEBOJŠI STEFANOVIĆU
ministru unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije

Beograd

Poštovani gospodine Ministre,
Odredbama člana 5., 7., 8., 9. i 10. Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila (u daljem tekstu Pravilnik), propisano je da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W što se odnosi na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor. Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važe do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate tj. 7 godina. Novim pravilnikom objavljenim u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto slovo X i ono će se i dalje koristiti na registarskim tablicama. Izmenjen je i član 29. gde se umesto reči „sedam” nalazi „devet”, te se na taj način pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine, tj. one važe devet godina.
Međutim, vlasnici vozila su svoje registarske tablice već platili 2010. godine,  kada ih je aktuelni  pravilnik (koji nije predvideo problem slova sa dijakritičkim znacima, što nikako nije greška građana) takođe obavezao da menjaju svoje, već i tada isplaćene prethodne tablice, čime sadašnje tablice predstavljaju imovinu vlasnika vozila, te stoga ne vidimo razlog zbog čega bi se one trebale menjati bilo kada. Iz tog razloga predlažemo da se član 29. Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila izmeni na način da se njime ne definiše rok  korišćenja tablica - ili pak da MUP zameni iste o svom trošku.
Sada, od početka 2018. godine, građani su prinuđeni da svoje registarske tablice menjaju o svom trošku (što iznosi otprilike 3.500,00 dinara), bez obzira što oni sami nisu krivi što su dobili upravo tablice koje sadrže gore navedene karaktere.
Poštovani g, Ministre, mi se najiskrenije nadamo da Vam je stalo do građana naše zemlje. Stoga Vas molimo da iskoristite svoj autoritet i nađete način da se građani oslobode ovog nameta, koji nažalost nije prvi da se plaća bez valjanog razloga.
Subotica, 16.01.2018.
S poštovanjem, kopredsednici Mađarskog pokreta: Garai Zsolt, Joó Horti Lívia, Zsoldos Ferenc