Novosti

Dosta nam je bilo ratnih huškača!

Saopštenje Mađarskog pokreta povodom izjava predsednika Tomislava Nikolića

„Mi smo socijaliste naučili patriotizmu. Za nama su pošli u ovaj rat!“ izjavio je Tomislav Nikolić. „Borićemo se protiv Albanaca. Oni kažu da su spremni, i mi moramo biti spremni za rat. Majku više nemam, idem i ja. Ne zovem nikog, ali ja idem.“, rekao je isto Nikolić. „Idem u rat sa sinovima. Ako je potrebno, i vojsku ćemo poslati na Kosovo“ dodao je predsednik Srbije.

Oni koji proteklih dana prate dešavanja oko voza, njih, najverovatnije ne iznenađuju ove izjave. Oni su u toku. Ili pak nisu.

Naime, u gornjim citatima, ima malo prevare. Između njiih postoji značajna vremenska razlika. Prva citirana rečenica potiče iz 1995. godine. Drugu izjavu je Nikolić dao 2011. godine. A treći citat, je izjava  predsednika Srbije, iz januara 2017. godine.

Na osnovu navedenih, mogli bi se reći: bar je dosledan. I stvarno je dosledan. Dosledno želi rat. Svejedno, na kojoj je funkciji - trenutno kao predsednik Srbije - Nikolić želi da ratuje i da svakoga poziva u rat.

Cela država je podigla glas reagujući na Nikolićeve jezive izjave. Čak i smisao jednog novog rata su odbili pored političkih stranaka i civilne organizacije, intelektualci, novinari i  obični ljudi.

Odnosno, da budemo precizniji, nisu sve stranke zauzele takav stav. Postoji jedna stranka, koja misli da „napredujemo” u dobrom pravcu i da nema nikakve potrebe da podigne svoj glas (ni) u ovom slučaju. Ta stranka u svom programu period od 1994-2000 godine kvalifikuje kao diktaturu (inače: koje su snage tada bile na vlasti?). To je ta stranka, čiji predsednik smatra, da „za vojvođanske mađare je Nikolić dobar predsednik Srbije”. Stoga – ništa prirodnije - ova stranka će, ako stvari idu u tom pravcu da podržava NIkolića ako će on biti predsednički kandidat naprednjaka (u dobrom pravcu).

Dobar predsednik? Znači: dobar predsednik?

Naravno, jedna organizacija u osnovi može da se izjasni  samo u svoje i u ime svog članstva. U tom duhu, sa sigurnim samopouzdanjem možemo da izjavimo: ne, za ogromnu većinu članova i simpatizera Mađarskog pokreta Tomislav Nikolić nije dobar predsednik. Štaviše, čini nam se da sa istim sigurnim samopouzdanjem možemo izjaviti i sledeće: ne, Tomislav Nikolić nije dobar predsednik ni za ogromnu većinu članova i simpatizera SVM. Kao što to nije ni za vojvođanske Mađare, i uopšte, ni za koga nije dobar predsednik u ovoj državi, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Jer, onaj ko želi rat, ne želi dobro svojoj državi.

Dosta je bilo! Dosta je bilo ratova, ratnih huškača i onih koji njih podržavaju!