Novosti

Hvala!

Saopštenje Mađarskog pokreta povodom rezultata predsedničkih izbora

Upravni organ Mađarskog pokreta analizirajući izbore za predsednika Republike 2. aprila, zaključio je sledeće:

  1. Broj glasova koji je predsednički kandidat Saša Janković osvojio u opštinama i gradovima u kojima Mađari žive u značajnom broju, skoro bez izuzetaka je veći od broja glasova koji su Koalicija Mađarski pokret - DZVM i druge političke organizacije koje su podržale Jankovićevu kandidaturu na ovim predsedničkim izborima, zajednički ostvarile na izborima 2016. godine. Nesporno je dakle, da se podrška koalicije koju čine naprednjaci, socijalisti i SVM u proteklih godinu dana smanjila na ovim područjima.
  2. Na osnovu detaljne analize rezultata sa pojedinih biračkih mesta može utvrditi, da je podrška SVM-a u odnosu na rezultate sa republičkih parlamentarnih izbora 2016. godine više nego prepolovljena. U poređenju sa brojem glasova osvojenim na pokrajinskim izborima iste godine SVM je izgubio trećinu svojih birača tj. broj građana čije poverenje ova stranka i dalje uživa, smanjio se na ispod 30.000. U periodu od 2014. godine, kada je Ištvan Pastor započeo svoj politički sunovrat, najmanje 45.000 vojvođanskih Mađara je uskratilo podršku SVM-u, uprkos milionima i milionima evra koje je ova stranka raspodelila vojvođanskim Mađarima kako bi na izborima zauzvrat mogla računati na njihove glasove.
  3. Građani su na ovim izborima dali svoju ocenu i o radu lokalnih funkcionera SVM-a. Iz izbornih rezultata se vidi da su građani sve tri opštine u kojima predsednici opštine dolaze iz redova SVM, u velikoj meri su uskratili podršku ovoj stranci. Rukovodstvo Sente je definitivno izgubilo svaki legitimitet da vodi tu opštinu, budući da je kandidat celokupne vladajuće koalicije osvojio svega 39% glasova, i to u gradu iz koje dolazi i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Jedini časni izlaz iz nastale situacije bi bio da predsednik opštine Senta podnese ostavku i da vladajuća koalicija inicira raspuštanje skupštine opštine i raspisivanje lokalnih izbora.
  4. Politički pokret koji je Saša Janković pokrenuo doživljavamo kao dugoročnog saveznika, čiji je najvažniji cilj smena sadašnje vlasti, a predsednički izbori su bili samo prvi korak u ostvarenju tog cilja.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su učestvovali na ovim izborima i glasali po svojoj slobodnoj volji. Posebno sa zahvaljujemo onima koji su podržali Sašu Jankovića, a posredno i Mađarski pokret. Ljude koje čekamo, smo i dalje, MI!

 

Upravni organ Mađarskog pokreta