Novosti

Izbori za predsednika Republike 2017 - analiza

Predsedništvo Mađarskog pokreta je sumiralo rezultate izbora za predsednika Republike i uporedilo iste sa rezultatima na pokrajinskim izborima 2016. godine na području 9 lokalnih samouprava na severu Vojvodine. Po objavljivanju konačnih rezultata od strane Republičke izborne komisije, proširićemo analizu i na preostale opštine i gradove u Vojvodini.

Analiza je pokazala da je:

1) Broj glasova koji je Saša Janković osvojio na području ovih devet lokalnih samouprava, za 4.750 je veći u odnosu na broj glasova koji su političke organizacije koje su ga podržale (Koalicija Mađarski pokret – DZVM i Koalicija Demokratkse stranke) ostvarile ne pokrajinskim izborima 2016. godine.

2) Broj glasova koji je Aleksandar Vučić osvojio na području ovih devet lokalnih samouprava, za 12.990 je manji u odnosu na broj glasova koji su političke organizacije koje su ga podržale (Koalicija SNS, Kolacija SVM i Koalcijia SPS-JS) ostvarile na pokrajinskim izborima 2016. godine.

Analizom rezultata se pojedinih biračkih mesta može se nedvosmisleno utvrditi, da je do povećanja broja glasova koje su političke organizacije koje su podržale Sašu Jankovića ostvarile, odnosno do smanjenja broja glasova koje su osvojile organizacije koje su podžale Aleksandra Vučića, došlo, skoro bez izuzetaka, na biračkim mestima na čijim područjima Mađari čine većinu ili žive u značajnom broju.

Iz analiziranih podataka proizilazi da se poverenje koje uživa Mađarski pokret osetno povećalo, a da je SVM izgubio najmanje jednu trećinu glasova koje je ostvario na pokrajinskim izborima 2016. godine, tj. broj građana čije poverenje ova stranka i dalje uživa, smanjio se na ispod 30.000.