Novosti

Koga Karolj Dudaš naziva pacovom?

Pacov ili štakor – 1. je rod mišolikih glodara srednje veličine (iznad 12 cm) i mase (do 500g), smeđkaste boje i dugog repa, štetočina koji se hrati otpadom. 2. podla, pokvarena, bahata osoba

Na 11. sednici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je tokom  rasprave o izgledu gradskog jezgra Subotice književnik Karolj Dudaš, koji je u NSM ušao sa liste Mađarska sloga i koji je 2011. godine primio visoko odlikovanje Republike Mađarske je izjavio sledeće:

„Gradi se između kuća dva najznačajnija čoveka iz ugla Mađara Subotice, Deže Kostolanji i Geze Čata, o tome ne govori niko, i ruši se i teše nas, da je preduzetnik i investitor, koji naravno, nije Mađar, dao obećanje, i koji naravno od ovoga pravi posao i biznis, da će graditi zgradu od 50 stanova. Zamislimo se, u najmanju ruku će porušiti štakorsko prebivališe, mada su i stručnjaci priznali, da je zaštićena, znači celo gradsko jezgro je zaštićeno, samo ove dve kuće nisu bile zaštićene. Na ogroman prostor će staviti zgradu od 50 stanova, pomnožimo, to će biti ekskluzivni stanovi, gde je očigledno, većinom, to nam je i posao da kao nacionalni savet gledamo i na to, da ove stanove neće kupiti Subotičani, i doći će tamo sa dva i tri i četiri auta i... e tada će, da, onda će to biti jezgro pacova, stanište pacova i biće gužve tamo, u najlepšem delu Subotice“.

Postavlja se nekoliko pitanja u vezi govora Karolja Dudaša:

Da li je pacov osoba koja nije iz Subotice i ima dva vozila?

Da li će u buduće će Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine posebno obraćati pažnju, možda zahtevati i posebnu dozvolu da građani iz Bačke Topole, Temerina, Sente, Čoke, Malog Iđoša, Novog Sada, Bečeja, Bačkog Gradišta, Zrenjanina... kupe stan u centru Subotice?

Karolj Dudaš pred Nacionalnim savetom ljude naziva štakorima a Jene Hajnal, predsednik NSM-a preko toga prelazi ćutke, čak i ne upozorava govornika, ne prekida ga.

Poštovani Jene Hajnal, poštovani Karolj Dudaš, Vi se stalno razbacujete sa odbranom interesa zajednice. Međutim, ova je izjava diskriminatorska, ne doliči idejama koje Vi toliko često i sa tolikim zadovoljstvom naglašavate. Nakon svega toga se postavlja pitanje da li Vi zaista verujete u ideje i ideale o kojima toliko govorite ili se radi jednostavno o tome da se razbacujete frazama?