Novosti

Korhec: SVM vrši odmazdu nad MP

Odmazda koju SVM sprovodi nad članovima NVO "Mađarski pokret" je neviđena u istoriji mađarske zajednice u Vojvodini, izjavio je jedan od njenih osnivača Tamaš Korhec, izražavajući solidarnost sa devet odbornika u Skupštini grada Subotice koje je SVM isključio iz stranke jer su osnovali frakciju "Mađarskog pokreta" u odborničkoj grupi SVM, koja je tim činom prepolovljena.

"Smatramo da je njihovo isključenje u potpunosti u domenu odmazde zbog toga što su iskazali svoje sopstveno mišljenje i nisu se složili sa nekim stavovima predsednika stranke i Ildiko Lovaš. Nema to nikakve veze sa statutom Saveza vojvođanskih Mađara", izjavio je Tamaš Korhec, suosnivač NVO "Mađarski pokret", na konferenciji za novinare u Subotici.

Jožef Hužvar je jedan od pripadnika frakcije "Mađarskog pokreta" u odborničkoj grupi SVM u Skupštini grada Subotice koga je SVM zbog toga isključio iz stranke.

"Kada se prvi put desilo da je jedini argument protiv frakcije bilo lupanje šakom o sto i povik "Partija tako hoće!", a mi to nismo prihvatili – tada smo isključeni iz SVM-a. Ja mislim da stranka radi protiv sopstvenog interesa kada nas zbog toga isključuje iz svojih redova", kaže Jožef Hužvar, odbornik u Skupštini grada Subotice koji je isključen iz SVM-a.

Tamaš Korhec tvrdi su članovi "Mađarskog pokreta" izloženi telefonskim pretnjama i smenama, ističući da su svi urednici "Mađar soa" koji su članovi "Mađarskog pokreta" dobili otkaz.

"Ova pojava je dovela do nekih, potpuno apsurdnih situacija. Zamislite da je rok- pevač koji peva u mađarskom bendu došao u poziciju da je stranka zamolila njegovog producenta – koji živi od tržišta i kome je najvažnije kakav glas ima taj pevač – da raskine s njim ugovor jer je "protiv" SVM-a samim tim što je član "Mađarskog pokreta", izjavio je Tamaš Korhec.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Tamaš Korhec je izjavio da "Mađarski pokret" ne planira da postane politička stranka jer nema ambicije da osvoji vlast, ali nije isključio mogućnost da će, kao udruženje građana, izaći na izbore. On je izjavio i da će "Mađarski pokret" inicirati razgovore sa Ištvanom Pastorom oko utvrđivanja ciljeva ključnih za interese vojvođanskih Mađara, ističući da je ova nevladina organizacija dala podršku SVM-u za program kreditiranja privrednika za koji je sredstva odobrila Vlada Mađarske.