Novosti

Mađarski pokret: Ono što se desilo sa "Nepsabadšagom" je ostvarivanje diktature

"Osnovan je strah da nakon što je u Mađarskoj pređen Rubikon po pitanju kontrole nad štampom koja je bila kritična prema vlasti, ni SVM neće prezati od takvih koraka"

Ono što je vlasnik uradio sa dnevnim listom "Nepsabadšag", koji je postojao šest decenija, i sa saradnicima lista podseća na metode despotskih režima. Ono što se desilo jeste jedan od najskandaloznijih koraka u eri koja je otpočela rušenjem Berlinskog zida, to je dan kada su teške povrede nanete demokratiji, slobodni štampe i slobodi govora i mišljenja - stoji u saopštenju Mađarskog pokreta, koje prenosi "Vajdašag ma".

"Način na koji je to urađeno, tj. to da su novinari uveče u 11 sati još pripremali list, a da im je već sledećeg jutra zabranjen ulaz na radno mesto, da im je blokirano slanje pošte i da im se otkazi uručuju preko kurira, a internet izdanje lista se zajedno sa celokupnom arhivom ukida, nije ništa drugo nego ostvarivanje utopističke diktature o kojoj je pisao Džordž Orvel. Diktature koja uništava svakog i sve što nije bespogovorni pristalica i izražava sopstveno mišljenje. U obrazloženju se spominje ekonomska nužnost, to jest nagomilavanje ozbiljnih gubitaka od strane lista. Ovakve korake, međutim, ne mogu opravdati nikekve ekonomske nužnosti. Zatvaranje pristupa celokupnoj arhivi vesti onlajn izdanja je zapravo ućutkivanje neslaganja" - smatra Mađarski pokret.

U saopštenju se ističu "alarmantne paralele" i podseća na to da su tokom proteklih meseci na ulicu izbačeni saradnici dnevnog lista sa najdužom istorijom, koji su takođe digli glas protiv metoda i koraka partije na vlasti, to jest oni koji su "remetili savršnu harmoniju autokratije vlasti".

"Osnovan je strah da nakon što je u Mađarskoj pređen Rubikon po pitanju kontrole nad štampom koja je bila kritična prema vlasti, ni Savez vojvođanskih Mađara neće prezati od takvih koraka - smatra Mađarski pokret. Ako bi eventualno novinari koji su preostali u "Mađar sou" podigli glas protiv autokratije ili ako ne uspe vraćanje "Het napa" u topli tor sluga vlasti, onda se ovo isto može desiti, tačnije nastaviti i kod nas, jer znamo da oba lista opstaju isključivo zahvaljujući subvencijama Pokrajine. Ili ako bi RTV Panon otišao predaleko u isprobavanju granica slobode štampe, odjednom bi mogao ostati bez pomoći od strane mađarske vlade. Naravno, "iz ekonomskih razloga" . Nakon onoga što se desilo da "Nepsabadšagom" ništa više neće biti isto. Od sada vlast može da ulini sve i učiniće sve da bi ućutkala suprotne stavove, pa i to da medije sa velikom istorijom ugasi za 24 sata. To radi, jer joj se može. Jer se javnost prema svemu ovom odnosi ravnodušno, iako je svaki ovakav korak pre svega usmeren protiv slobode građana" - mišljenje je Mađarskog pokreta.

U saopštenju se naglašava da je Mađarski pokret solidaran sa saradnicima "Nepsabadšaga", ali se ističe i da cilj MP nije odbrana tzv. "levo-liberalnih" medija, već je protest protiv prakse stvaranja partijskih medija, ućutkivanja drugačijeg mišljenja i kažnjavanja novinara koji ta mišljenja zastupaju. Bilo bi normalno da se u jednom listu, njuz-portalu, na radio ili tv-programu bude zastupljeno više mišljenja - naglašava se u saopštenju MP i podseća na olterovu rečenicu "Iako se ne slažem s vašim mišljenjem, branio bih do smrti vaše pravo da ga iznosite."