Novosti

Otvoreno pismo Sergeju Trifunoviću

Poštovani Predsedniče!

Obraćamo Vam se povodom govora koji ste održali na velikom mitingu opozicije 13. aprila.

U Vašem obraćanju prisutnima – među njima i brojnim pripadnicima mađarske zajednice, članovima i simpatizerima Mađarskog pokreta i drugih opozicionih političkih organizacija – izneli ste jednu tešku uvredu. Govoreći o odlasku mladih iz Srbije, osvrnuli ste se i na organizovano doseljavanje migranata, i među njih ste svrstali Mađare koji duže od 1000 godina žive na ovim prostorima.

Poštovani Predsedniče,

Činjenica je da se pripadnici naše zajednice, kao i svi građani Srbije, iz dana u dan suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i kontinuiranim pritiscima režima, čiji je deo – na najveću žalost većine Mađara – postao i Savez vojvođanskih Mađara. Zbog učešća Ištvana Pastora u ovoj antidemokratskoj koaliciji je odlazak iz zemlje pripadnika mlađih, ali i starijih generacija - što za posledicu ima raspad njihovih porodica - postala naša tužna svakodnevnica.

Stoga, jedini mogući cilj Mađarskog pokreta može da bude samo što brža i sveobuhvatna normalizacija stanja u državi. Na tom putu od naših partnera iz opozicije očekujemo podršku i poštovanje. Podršku pripadnicima mađarske zajednice, ali i poštovanje principa demokratskog diskursa.

Na žalost ovo nije prvi put da se u Vašim obraćanjima, izjavama pojavljuje neumerenost. Mađarski pokret, kao dosadašnji partner PSG ograđuje se od ovakve političke retorike. Sa iskrenom nadom da se ovaj put radi o omašci, očekujemo od Vas javno objašnjenje i javno izvinjenje.

Predsedništvo Mađarskog pokreta