Novosti

Pokret građanske Subotice: Gradska vlast sufinansira sportske kluboke po političkoj podobnosti

Na 79. sednici Gradskog veća, koja je održana u ponedeljak, 29. januara 2018. godine, doneta su pojedinačna rešenja o odobravanju, odnosno odbijanju sufinansiranja sportskih klubova sa teritorije grada Subotica.

Posmatrajući listu klubova i sportskih organizacija kojima su odobreni programi i listu klubova kojima nisu odobreni programi, može se zaključiti, sa gorkim ukusom u ustima, da je sufinansiranje sportskih klubova sa teritorije Subotice omedjeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije. Pobodnima sledi novac, a nepodobnima – ništa.

Kriterijumi sufinansiranja, na osnovu kojih je Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija rangirala sportske kolektive u Subotici, predstavljaju samo dimnu zavesu za samovolju u sufinansiranju klubova i sportskih organizacija u Subotici.

Postavljanje prećutnog ktiterijuma na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije je nehumano i duboko uvredljivo za sve sportske radnike i apsolutno neprihvatljivo za naš grad.

Iz gradskog budžeta, koji pune svi gradjani Subotice, najveće izdvajanje, u konkurenciji klubova, imaće muški fudbalski klub SPARTAK, koji dobija pet miliona dinara. Opšte je poznata činjenica da je fudbalski klub SPARTAK „privatni klub“ koji ostvaruje značajne prihode od transfera igraca i od sponzora.

Fudbalski klub BAČKA 1901 Subotica dobija devetsto hiljada dinara. Poznato je da su u ovom klubu u zadnje vreme ceste promene rukovodstva, a kao razlog se navode značajni konstantni prihodi kluba.

Spisak onih koji su odbijeni za sufinansiranje je podugačak. Medju odbijenima je i karate klub ENPI Subotica. Postavljamo pitanje ZAŠTO? Ovaj klub je u zadnjem periodu jedan od najtrofejnijih klubova u Subotici.

Klubovima kojima nije odobren program je i mačevalački klub SPARTAK Subotica, kao i konjički klub FAVORY, klubovi koji nose duh i tradiciju našega grada i na koji su Subotičani izuzetno ponosni.

Pokret gradjanske Subotice – PGS, smatra da je neprihvatljiv ovakav način sufinansiranja klubova i sportskih organizacija, da odražava nepravednost i nehumanost i stvara nejednakost medju gradjanima koji se bave sportom.

Zahtevamo da se odluka komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Grada Subotice još jedanput preispita i da se izvrši pravično, fer i pošteno sufinansiranje klubova i sportskih organizacija.

 

Subotica, 02.02.2018.                                                                                          

Odbornička grupa 

Pokret gradjanske Subotice  - PSG