Novosti

PzGS: Nismo zadovoljni radom gradske vlasti! (VIDEO)

Pokret za građansku Suboticu održao je konferenciju za medije na kojoj se njegov predsednik osvrnuo na rad nove skupštinske većine, o odlukama koje su donešene, sa posebnim osvrtom na podelu dobiti javnih preduzeća, Odluci o sahranjivanju i kadrovskim rešenjima na izvršnim funkcijama.

Bivši prvi čovek grada, Jene Maglai, danas prvi čovek pokreta koji je u svom prvom nastupu na izborima odmah završio u opoziciji, kritikovao je aktuelnu gradsku vlast da u poslednja 3-4 meseca Subotica ne samo da nije uznapredovala nego u nekim segmentima ide na lošije.

Kao prvu temu Maglai je izneo Oduku o sahranjivanju, koja po njemu je eklatantni primer kako se glas naroda ignoriše i kako se donose odluke koje nisu u interesu građana.

- "Skupštinska većina nema sluha za potrebe građana i građani to treba da znaju. Kroz peticiju 15.200 građana traženo je da se ukine monpol nad sahranjivanjem. Očigledno je da se ne želi poslušati glas naroda, očigledno je da će posledica ove odluke biti postepeno poskupljivanje i pad kvaliteta usluge. Podneli smo svojevremeno predlog odluke shodno onome što su zahtevali građani, ali nažalost ni opozicija nije smogla snage da istu podrži." - rekao je Maglai

Druga tema je bila raspodela dobiti javnih preduzeća.

- "Imamo javna preduzeća koju su neroganizovana i neefikasna, u kojima je prisutna ozbiljna korupcija i to se polako počelo menjati. To je proces koji će verovatno trajati godinama, ako se uradi do kraja. Prvi put posle dužeg niza godina neka naša javna preduzeća počela su da iskazuju ozbiljnu dobit. Verovatno je ranije ta dobit završavala negde drugde čim su ta ista preduzeća do juče bili gubitaši, a danas iskazuju veliku dobit i zbog toga će u budžet grada uplaćeno više desetina miliona dinara." - istakao je predsednik PzGS

Ono što je Maglai kritikovao je raspodela dobiti JP, odnosno da je skupštinska većina odlučila da svu dobit preusmeri u budžet grada, a pri tome zaboravi na one koji su svojim angažmanom u okviru JP, na ovaj ili onaj način doprineli da dođe do te dobiti, iako im je to kolektivnim ugovorom zagrantovano.

- "Prošle godine smo potpisali kolektivne ugovore sa svim sindikatima u javnim preduzećima i tom prilikom smo konačno uredili odnos između poslodavca i zaposlenog. Sada kada su radnicima konačno garantovana ta prava da dobiju neku naknadu za ostvarenu dobit preduzeća ova gradska vlast ne želi to da im da. Nije u pitanju veliki novac, možda 20.000 dinara po radniku, ali to je nešto što bi radnicima sigurno pomoglo u krpljenju kućnog budžeta." - rekao je Maglai i sa žaljenjem konstatovao da svoj glas po ovoj tački nisu digli drugi "opozicionari", implicirajući da oni ovakvom pasivnošću pokazuju da se ne bore za građane.

Maglai je imao primedbu i na "otimanje" člana Gradske izborne komisije (GIK) kojeg su, kako tvrdi na osnovu izbornih rezultata pošteno zaslužili.

- "Nažalost svedoci smo jedne klasične otimačine i to sve uz podršku skupštinske većine. Pokretu za građansku Suboticu oteto je mesto člana u izbornoj komisiji. Imamo pravilnik po kojem se tačno zna da srazmerno zastupljenosti u gradskoj skupštini odborničkim grupama pripadaju mesta u GIK i po tom pravilniku sleduju nam dva člana, a nama je jedan uskraćen. Borićemo da nam se to vrati, na svakoj skupštini ćemo zahtevati da se to pitanje stavi kao tačka dnevnog reda jer je to stvar principa." - zaključio je Maglai

Komentarišući rad i kadrovska rešenja članova Gradskog veća Maglai je rekao da se nažalost pokazalo tačnim, kako je ranije najavljivao, da imenovana rešenja nisu kadra da odgovore izazovima.

- "Nismo zadovoljni ovim što se izdešavalo u poslednjih 4-5 meseci. Dva meseca se kilavilo sa izborom skupštinskih i izvršnih organa, davana su velika obećanja, a ne vidimo da se nešto na bolje promenilo. Bila je ovo prilika da se naprave dubinske reforme u funkcionisanju lokalne samouprave i da se stvori ozbiljniji napredak ovog grada, ali ništa se nažalost nije uradilo." - izjavio je prvi čovek PzGS i ponovio još jednom da su na odgovorna mesta došli podobni a ne sposobni kadrovi.

Da u javnim preduzećima i dalje dominira princip partijskog zapošljavanja Maglai nije negirao, kao što nije negirao da je toga bilo i dok je on bio gradonačelnik Subotice.

- "Racionalizacija se pokušava ostvariti preko leđa jadnih spremačica iz Naše radosti, a suštinski ništa zanačajno se nije promenilo. To je čista kozmetika koja neće doneti boljitak. Razlika između mene kao tadašnjeg gradonačelnika i sadašnjeg (Bogdana Labana) je u tome što sadašnji ima apsolutnu vlast i podršku vrećine i oni mogu da urade dubinske reforme, a to do sada nismo videli" - konstatovao je Maglai

Što se tiče rada lokalnog parlamenta Maglai je još jednom kritikovao opoziciju da nije dovoljno aktivna i optužio da neki od njih i dalje kalkulišu, kako kaže "nadaju se mrvicama".

- "Mi smo jedina prava opozicija, jedini smo koji kritikujemo, ne pravimo biznise iza paravana, direktna smo konkurencija Savezu vojvođanskih Mađara i zbog toga nas pritiskaju i pokušavaju da diskredituju, a samo je pitanje vremena kada ćemo biti meta i vodeće partije." - zaključio je Maglai.