Novosti

Recimo ne nasilju!

– Saopštenje Predsedništva Mađarskog pokreta –

Predsedništvo Mađarskog pokreta najoštrije osuđuje napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića, odnosno aktiviste Bobana Jovanovića i Marka Dimića, počinjen 23. novembra i zahteva primerno kažnjavanje počinilaca.

Srbija je nakon pada Miloševićeg režima krenula trnovitim putem demokratizacije društva. Promene su usledile u mnogim oblastima života i nakon nazadnih pojava devedesetih godina, ponovo su u fokus dospele istinske civilizacijske vrednosti. Međutim, tek pokrenuti proces demokratizacije je usporen, gotovo sasvim zamro, a poslednjih godina svedoci smo da se demokratski principi mogu spoznati tek u tragovima. Režim koji parlamentarizam izvrgava ruglu, besramno crta metu na čelo svih onih koji uprkos tome što će njihov stav ostati u manjini, javno iskaziju svoje mišljenje. Kao posledica toga, javlja se nasilje u različitim pojavnim oblicima, od negativnih medijskih kampanja, onemogućavanja  pristupa izvorima finansiranja, psihičkog i fizičkog  terora, do političkih ubistava.

Upozoravamo na opasnost od bagatelizacije fizičkog nasilja učinjenog protiv predsednika i aktivista Levice Srbije i sličnih slučajeva, kao i na sve rašireniju pojavu žigosanja žrtve. Takođe, skrećemo pažnju na to, da se ne radi o izolovanoj pojavi, jer istovetna retorika karakteriše sve nivoe vlasti od republičke, pokrajinske, pa sve do lokalnih samouprava, uključujuči i sadašnje vlastodršce iz redova mađarske zajednice. Podsećamo odgovorne vršioce javnih funkcija, da posredno snose odgovornost za  atmosferu u društvu, kao i za porast nasilja.

Foto: Levica Srbije