Novosti

Saopštenje Gradskog odbora Mađarskog pokreta u vezi sa opštom bezbednošću u Subotici

U poslednje vreme u Subotici više nije pitanje da li će nam ukrasti bicikl, da li će neko provaliti u našu kuću, ili će nas neko napasti na ulici, već je pitanje KADA će se to desiti nama ili nekome od naših poznanika. Opšta bezbednost nikada nije bila na nižim granama. Žitelji grada se ne osećaju bezbedno, strepe čak i u svojim domovima.

Pljačka Poštanske štedionice, ubitstvo na Buvljaku, agresivni ispad u bolnici, svakodnevne tuče po gradu čine samo vrh ledenog brega. Nisu više bezbedni ni mladi koji se upute u ranovečernjim satima u pozorište. Do sada su bili ugroženi mladi koji su se u kasnim večernjim satima vraćali sa raznih zabava. Njih su napadali, ničim izazvano, njihovi vršnjaci organizovani u čopore. Od juče, vršnjačko nasilje se javlja na jednom potpuno drugom nivou. Ni lokalna samouprava, ni policija, ni komunalna policija ne preduzima preventivne, a čak ni interventne aktivnosti. Čini se da ove institucije više ne brane građane, nisu u službi stanovništva, već služe za uterivanje novca.

Vlast ne poseduje prave odgovore. Umesto rešenja, suočavamo se sa izgovorima. Ništa jasnije o tome ne govori, do intervju Ištvana Pastora na radiju gde je izjavio: „Stanje u Subotici je neprihvatljivo, neodrživo, smeta građanima Subotice. Smeta svima koji žive svoj normalan svakodnevni život. Ono što se može uočiti na Putu Jovana Mikića i u okolnim ulicama, mislim da sa pravom izaziva bunt stanovnika. Sa pravom govore, da se to ne može raditi. Ne mogu se ljudi kupati, prati svoj veš na ulicama u javnim bunarima. To nije prihvatljivo. I ja mislim da to nije prihvatljivo“.

Znači, Pastoru više smetaju izbeglice, koje vrše svoje higijenske potrebe po gradu, nego očajno stanje na polju opšte bezbednosti. On ponovo skreće pažnju sa bitnih stvari, igra na kartu gaženja po migrantima, ide daleko, skroz do tačke, da se njegova retorika čuje kao kritična prema vlastima – a radi se o čoveku koji je deo vlasti i ujedno i predsednik Pokrajinskog parlamenta. On kaže – a slažemo se oko toga – da je zadatak institucija da privole migrante kako bi ostali u krugu Prihvatnog centra.

Institucije služe vlast. Onu vlast, čiji je deo i SVM. Gradski odbor SVM-a nije u stanju da vrši samostalnu političku aktivnost, a čelnik te partije nije u stanju ni da vidi suštinske probleme, a kamoli da ih rešava. Institucije ćute, bespomoćne su, inkompetentne. Ne služe, ne brane.

Ovim putem pozivamo sve instituije čiji je zadatak očuvanje javne bezbednosti, da počnu da rade svoj posao. Treba da su prisutni na ulicama kako bi vršile preventivu, a po potrebi bi mogli i intervenisati. Vršioci agresivnih ispada treba da dobiju kazne kakve zaslužuju.