Novosti

Saša Janković kandidat građanske Srbije

Stavovi Mađarskog pokreta

Mađarski pokret pozdravlja najavu zaštitnika građana Saše Janković da se želi kandidovati za predsednika Republike Srbije. Stalno se suočavamo sa pojavom da političke stranke koje čine vladajuću koaliciju, svojom praksom pokazuju da se zakoni ne odnose jednako na svakoga, zemlju sve više vode u pravcu autokratije, u stanje u kojem maskirane osobe pod velom noći mogu da unište delove grada, a da počinioci ne budu otkriveni, kada se o visokim funkcionerima najbrojnije stranke u nizu slučajeva ispostavlja da su svoje fakultetske diplome, doktorske titule stekli pod sumnjivim okolnostima, kada se dnevno povređuju ljudska prava i slobode čoveka, kada cveta cenzura i samocenzura, i kada je  bitna samo jedna jedina stvar: lojalnost prema vladajućim strankama.

Isti način vršenja vlasti je prisutan i u Vojvodini, čemu svoj doprinos -  aktivno  ili prećutno -  daje mađarski koalicioni partner vladajuće stranke.  U lokalnim samoupravama sa mađarskim življem u Vojvodini, kako u javnom i kulturnom životu, tako i na polju javnog informisanja se sve više vraća atmosfera devedesetih godina. Usled toga iz dana u dan raste broj onih koji, bežeći od ekonomske nemoći i zagušljive atmosfere napuštaju zemlju.

Pod ovakvim okolnostima najava Saše Jankovića da će se kandidovati na republičkim predsedničkim izborima, nudi, pre svega, realnu mogućnost izbora, a to ujedno predstavlja i ozbiljnu šansu da se u Srbiji ponovo pojavi i dobije na zaletu evropski orijentisana građanska opcija.

Mađari u Vojvodini su, još od vremena uvođenja višepartijskog sistema pre četvrt veka, uvek stajali na strani koja se protivila ratu, pljačkaškoj ekonomiji, progonu manjina. Ubeđeni smo da je taj put i danas jedini ispravan. Uvereni smo da umesto kapitulantskog odnosa prema političkim opcijama koje iz dana u dan smanjuju autonomiju Vojvodine, umesto svrstavanja uz one snage, koje sve više istiskuju pripadnike nacionalnih zajednica iz javnog sektora i umesto politiziranja iz zavetrine vladajućih partija koje ostvarivanje manjinskih prava obezbeđuju isključivo na papiru, mesto političkih snaga Mađara u Vojvodini je na strani onih koji realno veruju u evropske i građanske ideje, na strani gde se prema ovoj zajednici ophode kao prema ravnopravnom partneru, te u okruženju u kojem ova zajednica može da afirmiše svoja prava.

Mislimo, de je kandidovanje Saše Jankovića za predsednika republike prvi korak ove opcije ka njenom jačanju i u pravcu razvoja normalne, građanske Srbije i razvoja zdrave atmosfere, što možemo jedino da pozdravimo. Davanje podrške od strane bilo koje mađarske političke opcije kandidatu vladajuće koalicije na budućim predsedničkim izborima daće novi zamajac ubrzanom smanjenju broja Mađara koje već i danas poprima tragične razmere.

Upravni organ Mađarskog pokreta