Press Centar

11 Máj

MAĐARSKI POKRET PROTIV NASELJAVANJA MIGRANATA U GERONTOLOŠKOM CENTRU U SUBOTICI

Mađarski pokret se protivi naseljavanju migranata u zgradi Gerontološkog centra u Subotici u ulici 27. Marta. Bez obzira što je planirano da bude obezbeđen smeštaj za samo 25 migranata, u Mađarskom pokretu smatraju da je dovoljno Subotica učinila kao i Kanjiža u zbrinjavanju istih. Rečeno je na susretu u restoranu Roly sa građanima u Buckama, na teritoriji MZ ''Zorka''. Ovo je 6. susret, na kome je između ostalog bilo i postavljeno pitanje, zbog...

Opširnije
09 Már

Maglai: Sumnjivi poslovi SVM-a s nekretninama u Subotici

Savez vojvođanskih Mađara stoji iza kupovine najskuplje kuće u Srbiji, a ceo posao baca senku korupcije, izjavio je danas u Subotici jedan od lidera Mađarskog pokreta Jene Maglai.

On je pozvao rukovodstvo SVM-a da otkrije detalje kupovine dva objekta u centru Subotice za skoro 1,7 miliona evra, kao i svrhu njihove kupovine.

„Smatram da nije vreme da partijski funkcioneri SVM-a uživaju u takvom luksuzu, kada naši sugrađani masovno odlaze iz države“...

Opširnije
21 Feb

Maglai na mitingu podrške Saši Jankoviću kandidata za predsednika Srbije

Član predsedništva Mađarskog pokreta, Jene Maglai sa nekolicinom članova, među kojima je bio i Joža Laslo prisustvovao je konvenciji Saše Jankoviću za kandidata na predsedničkim izborima, u Hali sportova na Novom Beogradu.

Maglai je na taj način izrazio podršku Mađarskog pokreta Saši Jankoviću, jer kako je rekao, mađarska zajednica u Vojvodini je uvek želela da živi u dobrim odnosima sa svima, što je i odlika multinacionalnosti i...

Opširnije
21 Feb

Maglai: Principi i moralna načela koje zastupa Saša Janković najbliži Mađarima u Vojvodini

Mađarski pokret (MP) podržao je danas u Subotici kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije.

Jedan od osnivača ovog Pokreta Jene Maglai rekao je za portal Magločistač da je Jankvić jedini predsednički kandidat čiji se principi, vrednosti i moralna načela koja zastupa najbliži Mađarima u Vojvodini i Mađarskom pokretu.

“Mi smo za koncept države, a ne družine, da institucije funkcionišu, da narod vodi tu državu. Potrebne su promene u...

Opširnije
13 Jan

Janković se zahvalio demokratama: To je obećanje Srbiji

Saša Janković, koji je najavio svoju kandidaturu za predsednika Srbije, zahvalio se danas na podršci koju mu je pružila Demokratska stranka i tako se, kako je ocenio, odazvala apelu građana da predsednik Republike bude nestranački zaštitnik vrednosti, institucija, poretka i ljudskog dostojanstva, a ne partijskog ili ličnog interesa.

Janković je u saopštenju objavljenom na njegovom tviter nalogu istakao da je to mnogo više nego podrška...

Opširnije
13 Jan

Kokai: List “Mađar so” je na dnu

Kopredsednik Mađarskog pokreta (MP) i bivši dugogodišnji novinar “Mađar soa” Peter Kokai izjavio je danas u Subotici da je list “Mađar so” na dnu, da je izveštavanje ovog lista tendenciono, neobjektivno, jednostrano, a ponekad čak i lažno.

Kokai je rekao da “Mađar so” postoji više od 70 godina i da nije bilo nikad lošije i nekvalitetnije izveštavanje i da ono postaje sve gore i gore.

“Sa...

Opširnije
11 Jan

Politika i/ili kultura: Kada partijski interes pregazi opšte dobro

• Smenu iz Saveta Festivala pre isteka mandata tumačim i doživljavam kao osvetu SVM-a  zato što sam podržao Mađarski pokret • Živimo u partokratskom okruženju, te nije čudo da se i zbivanja u oblasi kulture sagledavaju  i rešavaju kroz trenutačni partijski interes • Kada je velika ekonomska kriza, kao što je to već decenijama u nas, veliki broj ljudi, ako se odluče da troše na „kulturu“, traži lažne idilične...

Opširnije
30 Dec

MP: Neka pomoć iz Mađarske bude oslobođena poreza!

Mađarski pokret (MP) saopštava da je juče Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu podneo predlog izmene zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina po kojem bi matična država mogla da pomaže sistem obrazovanja na jeziku odgovarajuće manjine, s tim da Srbija ne oporezuje takvu pomoć.

MP smatra da su predviđene proomene Zakona neprihvatljive i predlaže promene u smislu preciziranja i jačanja prava na upotrebu manjinskih jezika i na finansiranje...

Opširnije
30 Dec

"Nacionalni savet je samo paravan, služi SVM-u"

Mađarski nacionalni savet (MNS) je centralizovana institucija, služi samo kao paravan i sprovodi odluke donete u jednoj partiji, Savezu vojvođanskih Mađara - smatraju opozicioni članovi MNS.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije u sedištu Mađarskog pokreta u Subotici Livia Jo-Horti je izjavila da je MNS izgubio ugled i vodeću ulogu koju je imao među nacionalnim zajednicama.

Članovi MNS iz opozicionih redova, tj. Ištvan Bačkulin, Katinka...

Opširnije
17 Dec

Ko će da zaštiti čoveka ako je Mađar?

Mađarski pokret protestovao je danas zbog smene jedne od osnivačica te organizacije Agneš Ozer sa mesta direktorke Muzeja Vojvodine i ocenila da to ima veze sa njenom pripadnošću Mađarskom pokretu.

Mađarski pokret je u saopštenju za javnost upitao kako je moguće da Agneš Ozer bude smenjena sa te pozicije kada je u aprilu ove godine bila reizabrana za direktorku.

“Druga mogućnost je da je Srpska napredna stranka (SNS) za sebe zahtevala...

Opširnije