Press Centar

20 Okt

Peticija za spas Radija Subotica

Novinari i tehničari programa na mađarskom jeziku Radio Subotice zahtevaju od Mađarskog nacionalnog saveta da osnuje posebnu fondaciju u okviru koje bi se obezbedilo dalje emitovanje programa u nepromenjenoj formi. Za tu svoju inicijativu oni su za dve nedelje prikupili podršku preko 6.600 građana, kako iz Subotice i njene okoline, tako i iz inostranstva gde se njihove emisije slušaju.

Peticiju sa potpisima 6643 građana predstavnici mađarske redakcije Radio...

Opširnije
09 Okt

Smena u Mađar sou zbog objavljivanja kritike knjige Ildiko Lovaš

Glavna i odgovorna urednica Mađar soa Marta Varju smenila je krajem prošle nedelje urednika kulturnog dodatka „Kilátó” (“Vidikovac”) Ferenca Kontru zbog objavljivanja kritike na knjigu spisateljice Ildiko Lovaš, objavio je danas Ferenc Kontra u svom autorskom tekstu

U tom tekstu bivši urednik “Vidikovca” u “Mađar sou” Ferenc Kontra navodi da je spisateljica Erika Bence poslala negativnu kritiku na...

Opširnije
29 Sept

Mađarski pokret: Gradonačelnik Sente forsirao Industriju mesa Matijević

Nevladina organizacija Mađarski pokret zatražila je od Saveza vojvođanskih Mađara da preispita odgovornost gradonačelnika Sente i potpredsednika te stranke Rudolfa Cegledija u vezi sa davanjem državnog zemljišta u zakup preduzeću Poljoprivreda iz tog grada, koje je u vlasništvu Industrije mesa Matijević.

Mađarski pokret je u saopštenju za javnost naveo da je u protekle dve sedmice “isplivala afera” tokom koje su Cegledi i njegov zamenik...

Opširnije
08 Sept

Vаrgа: Nećemo nа izbore, аli nismo ni аpolitični

Formirаnju Mаđаrskog pokretа nije kumovаlа Demokrаtskа strаnkа s nаmerom dа oslаbi SVM, niti znаm dа li imа demokrаtа među 300 osnivаčа Pokretа – prokomentаrisаo je Lаslo Vаrgа zа „Dnevnik“ tezu kojа odnedаvno kruži u jаvnosti o ciljevimа novoosnovаnog Mаđаrskog pokretа.   Vаrgа je jedаn od osnivаčа Mаđаrskog pokretа, pre togа je 14 godinа bio člаn SVM-а, а zаtim i visoki funkcioner, dа bi pre mesec dаnа bio...

Opširnije
03 Sept

Pastor zaratio sa mađarskom elitom

Savez vojvođanskih Mađara u ozbiljnom je konfliktu sa institucijama mađarske zajednice u Vojvodini, zbog čega mu se članstvo osipa, saznaje „Blic“.

Do slabljenja koalicionog potencijala SVM došlo je zbog niza poteza mađarskog nacionalnog saveta, na koji lider SVM Ištvan Pastor ima ozbiljan uticaj.

Prvi sukob zajednice sa svojom nacionalnom strankom krenuo je od glumaca subotičkog Gradskog pozorišta, koji su se pobunili zbog zloupotreba...

Opširnije
20 Aug

Gradonačelnik Subotice, visoki funkcioner SVM-a, među osnivačima Mađarskog pokreta

Osnivačkoj skupštini nevladine organizacije Mađarski pokret, koju osnivaju oponenti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, večeras u svojstvu osnivača prisustvuje i gradonačelnik Subotice i član Predsedništva SVM-a Jene Maglai.

Među osnivačima je i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža, kao i nekoliko novinara lista Mađar so, koji su u poslednje vreme protestovali zbog cenzure u tom listu.

Maglai:...

Opširnije
20 Aug

Maglai među osnivačima Mađarskog pokreta

Na Velikoj terasi na Paliću sinoć je osnovan Mađarski pokret, kao civilni organizacija etničke zajednice Mađara. Mađarski pokret osnovan je na dan Sent Ištvana a među osnivačima su gradonačelnik Subotice Jene Maglai, bivši predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Tamaš Korhec i Laslo Varga, doskorašnji potpredsednik SVM-a.

Nevladinu organizaciju osnovali su oponenti vrha Saveza vojvođanskih Mađara, a među brojnim prisutnima na osnivačkoj...

Opširnije
20 Aug

Osnovan Mađarski pokret

NOVI SAD - Nevladina organizacija Mađarski pokret, čiji je cilj transformisanje načina funkcionisanja javnog života Mađara u Vojvodini osnovana je večeras na Paliću. Osnivačkoj skupštini koju su inicirali oponenti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice i član Predsedništva SVM-a Jene Maglai.

Među osnivačima sui nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža, kao i nekoliko...

Opširnije
20 Aug

Korhec i Varga osnivaju "Mađarski pokret"

Vojvođanski Mađari osnivaju novu nevladinu organizaciju "Mađarski pokret".

Jedan od inicijatora je bivši pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec, koji je u prošlom mandatu bio i predsednik Nacionalnog saveta Mađara. Osim njega, tu je i republički poslanik Laslo Varga, bivši potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji je smenjen s te funkcije, a potom je i isključen iz stranke.

Varga je rekao da su ga...

Opširnije
11 Aug

Laslo Varga (ne) formira NVO

Republički poslanik i zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije isključen iz SVM-a

Subotica – Narodni poslanik Laslo Varga potvrdio je za „Politiku” da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) doneo prvostepenu odluku o njegovom isključenju iz stranke. – Uložio sam žalbu na tu odluku i sada čekam da savet, što je u našem slučaju glavni odbor stranke, odluči o njoj – kaže Varga.

Odluka o isključenju...

Opširnije