Press Centar

SKUPŠTINA GRADA SUBOTICE USVOJILA ODLUKU O PODIZANJU SPOMENIKA MATIJI KORVINU

Sa 47 glasova za, 7 protiv i jednim uzdržanim, odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su danas Odluku o postavljanju spomenika Matiji Korvinu, čiji je predlagač Gradsko veće.

Obrazlažući predlog Odluke, Janoš Nagel je, ispred Saveza vojvođanskih Mađara, rekao da se radi o istorijskoj ličnosti koja nije važna samo za Mađare, već i za ostale narode koji žive na ovim prostorima, te da stoga nikome u Subotici ne može smetati da se njemu podigne spomenik.

„Ime Matije Korvina ne vezuje se samo za mađarski narod. Poznato je da je njegov otac Janoš Hunjadi ili Janko Sibinjanin sa srpskim saveznicima, despotom Đurađom Brankovićem, i drugim hrišćanima u krstaškom pohodu uspeo da istera tursku vojsku sa današnje teritorije Srbije, a 1456. godine, za vreme velike turske najezde, uspešno je odbranio Beograd, nakon čega je umro u Zemunu usled bolesti. Nakon krunisanja, njegov sin Matija je nastavio borbu protiv Turaka. Uspeo je da odbrani svoju zemlju, nažalost, nije uspeo da odbrani današnju teritoriju Srbije. Ime kralja Matije Korvina vezuje se i za hrvatski narod, zato što on nije bio samo mađarski kralj, već je bio i kralj Hrvatske, Slavonije i Dalmacije“, kazao je Nagel.

Ne dovodeći u pitanje istorijsku veličinu kralja Matije, predstavnici opozicije su, međutim, osporavali proceduru po kojoj se odluka donosi, ali i lokaciju na kojoj spomenik treba da se podigne, ocenjujući je kao neprimerenu, pošto se radi o ulici dominantno popunjenoj kafićima.

„Naša odbornička grupa ima dvojni stav. Neki će podržati predlog ove odluke, neki će biti protiv. Oni koji su protiv, protiv su zbog procedure. Nije u redu da se neke stvari guraju preko reda. Čitava godina je godina Matije Korvina. Ovo ne odgovara ni samom meceni da ga izlažete ovakvim stvarima i da se to u ovakvoj proceduri rešava. Kamo sreće da imate ovakav odnos, recimo, i pri rešavanju dežurstava u prigradskim ambulantama. Zatvarate dežurstva u ambulantama u Čantaviru i Bajmoku, narod je nezadovoljan, ali s tim se ne bavimo, nego se bavimo preko reda s podizanjem spomenika. Nemate osećaj za potrebe naroda. Drugo, sporna je lokacija, koja treba da bude primerenija u odnosu na značaj i delo Matije Korvina“, izneo je stavove Odborničke grupe „Pokret za građansku Suboticu“ Jene Maglai.

Da manjkavosti u pogledu procedure postoje, smatra i Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. On je skrenuo pažnju na to da postoje i neke druge, slične inicijative koje, međutim, do današnjeg dana nisu rešene, što može biti znak postojanja dvostrukih aršina aktuelne vlasti:

„Ne dovodeći u pitanju svrhu, smisao, eventualne manjkavosti u pogledu procedure, htio bih iskazati određenu zbunjenost, jer postoje usporedo i druge inicijative. Istaknut ću činjenicu da je nekoliko hrvatskih institucija i organizacija pokrenulo inicijativu da se podigne spomen-bista Aleksu Kokiću, Subotičaninu, rano preminulom svećeniku i pjesniku. Procedura je počela 2013. godine, kada je Komisija za podizavanje i održavanje javnih spomenika donela odluku, Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je uvjete u drugom mjesecu prošle godine, koncem sedmog mjeseca prošle godine Katoličko drušvo kao jedan od inicijatora se obratilo Gradskoj upravi za dobivanje svih potrebnih dozvola, i tada je službeno rečeno da se zbog Odluke o komunalnom redu koja treba biti izmijenjena ne može dati saglasnost jer nije jasna sva procedura za podizanje novih spomenika. Jedan od inicijatora se 11. kolovoza obratio gradonačelniku, a 6. studenog je stigao odgovor da će se ubrzo stvoriti uvjeti za mogućnost realizacije te inicijative. Danas, nakon 6 mjeseci od toga, još nisu ispunjeni preduvjeti za dobijanje dozvole za podizanje Kokićeve spomen-biste ispred Katedrale Svete Terezije Avilske. Neću reći da postoje dvostruki aršini i kriteriji, ali bi voljeli da na sljedećoj sjednici Skupštine grada Subotice imamo na stolu i donošenje odluke o podizanju spomen-biste Aleksu Kokiću. U protivnom, vidjet ćemo da u gradu Subotici ne postoji jednaka volja da se različite inicijative na isti način tretiraju.“

Ispred Saveza bačkih Bunjevaca, inicijativu je podržao i Mirko Bajić, tim pre što dolazi od strane jednog privrednika koji je spreman da ulaže u grad:

„Ovo nije stvar dogovora dve političke partije – SVM-a i SNS-a, nego stav skupštinske većine. Savez bačkih Bunjevaca, odnosno ja, podržaće ovu inicijativu, i drago mi je da i deo opozicije ovo podržava. Kamo sreće da u ovom gradu uspešni privrednici ulažu u ovaj grad, u obeležja ovog grada, da pomažu razvoj kulture i održanje tradicije, kao što to čini gospodin Čakanj Lajoš. Mislim da nije primereno da se sada koristi ova tačka i upoređuju druge situacije jer nisu iste stvari, ni procedure, a naročito nije u redu da se podrška ovome čini na način da se postavljaju ucene. To je ružno.“

Šef odborničke grupe „Za pristojnu Suboticu – Demokratska stranka“ Saša Vučinić rekao je da će odbornici koje on predstavlja za predlog odluke glasati po vlastitiom nahođenju, te da je za njega lično tema o kojoj se raspravlja nebitna.

„Mislim da ovaj grad, čak i kada imate ovako nespornu istorijsku ličnost, vrlo lako može da sklizne u raspravu koja ne primeri onome što je tolerancija i što je duh ovog grada. A to je toliko nebitno za razvoj da ja niti sam konsultovao niti sam pitao odbornike kako će koji glasati. Ovo su teme koje su za mene nebitne. Okrenite se razvoju, organizujte vanrednu sednicu kako da zaustavimo ljude da odavde odlaze. To su prave teme“, zaključio je Vučinić.

Spomenik Matiji Korvinu postaviće se u ulici Matije Korvina 8, ispred ograde Rajhlove palate, a sredstva za njegovu izradu obezbediće podnosilac zahteva, Lajoš Čakanj.