Novosti

MP protiv vraćanja obaveznog vojnog roka

Mađarski pokret oštro se usprotivio idejama o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji i pozvao sve mađarske političke i društvene snage da se odlučno usprotive takvim inicijativama.

"Vojvođanski Mađari imaju loše uspomene iz '90-tih. Mnogo vojvođanskih Mađara bilo je na liniji fronta i mnogi su vraćeni u kovčezima, a ti događaji su bili pokrenuli ozbiljan talas iseljavanja", navodi se u saopštenju.

Mađarski pokret je ocenio da "nije isključeno" da vlast u Srbiji želi da završi ono što je započeto '90-tih godina prošlog veka, pogotovo ako se ima u vidu zategnuta atmosfera na Balkanu, zaoštreni srpsko-hrvatski odnosi i još više situacija u Bosni koja je "na pragu eksplozije", kao i povratak ratne retorike.

"To bi dalo još jedan ozbiljan podsticaj za iseljavanje ovdašnjih Mađara, koje je pri tome i ovako povećanog intenziteta", naveo je Mađarski pokret.

Ta organizacija je ocenila da portparol Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić svojom izjavom da su ministarstvo i vojska spremni da sprovedu takvu odluku ako je bude "ispipava puls javnosti".