Press Centar

Laslo Joža: SVM kampanju vodio iz "javnog novca"

Laslo Joža, predstavnik liste Mađarskog pokreta na izborima za Nacionalni savet Mađara, optužio je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da je kampanju vodio “iz javnog novca”.

„Ištvan Pastor je rekao da novci nisu bitni i naravno da nisu, ako se ne daju iz svog džepa. Oni koji kampanju vode iz javnog novca uvek misle da su baš oni ispred boga zaduženi da te novce dele. S obzirom na trošenje javnih sredstava u izborne svrhe, to je dosta licemerna izjava“, rekao je Joža za VOICE.

On je dodao da je Mađarski pokret kampanju finansirao iz svojih članarina i da zbog toga nije mogao da angažuje kontrolore na mnogim biračkim mestima. „Vrlo su šareni rezultati, ali mogu da kažem da smo pobedili na nekim biralištima u Subotici. Mi smo zadovoljni zbog činjenice da nam je poverenje poklonjeno baš u Subotici, što govori o tome kakvo poverenje SVM uživa u Subotici“, kazao je Joža.

Dodao je da bi Mađarski pokret bio zadovoljniji rezultatima da je imao snage da ima lokalne organizacije u više gradova i opština. „Imajući u vidu da je SVM na svim biralištima na kojima mi nismo imali kontrolore ubedljivo pobedio, evidentno je da se radi o nekontolisanom izbornom postupku“,rekao je Joža.

Izrazio je čuđenje što je lider SVM-a Ištvan Pastor „98 odsto vremena“ na konferenciji za novinare posvetio „ribanju“ Mađarskog pokreta, a ne rezultatima izbora. „Vrlo je simptomatična ta pojava da, umesto da priča o budućnosti i o planovima, on opanjkava konkurenta. Ko tako radi, taj je promašio metu“, rekao je Joža i dodao da je simptomatično i to da je na konferenciji za novinare pričao Pastor, a ne nosilac liste Jene Hajnal.

Dodao je da to još više čudi ako se ima u vidu da SVM tvrdi da lista Mađarska sloga nije njihova lista, već lista koja odražava jedinstvo vojvođanskih Mađara.

Pastor priznao da se iz Vojvodine iselio veliki broj Mađara

Ištvan Pastor je saopštio da je lista Mađarska sloga dobila najveću podršku u mađarskoj zajedinci. „Lista Mađarska sloga osvojila je 30 od 35 mandata u Mađarskom nacionalnom savetu, izlaznost je bila oko 36 posto, što je niže nego pre četiri godine”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Dodao je da je postojao problem sa neažuriranim biračkim spiskovima. „Mnogi koji su preminuli još su na spiskovima, a mnogi koji su ranije bili na spisku ove godine nisu bili“, kazao je Pastor. On je za drugu listu Mađarski pokret rekao da su „izgubili utakmicu“ i da su „prestali da budu politička snaga“, ali je dodao da su spremni na razgovor sa njima.

Zanimljivo je da je Pastor po prvi put javno priznao ono što svi znaju: da se veliki broj Mađara iselio iz Vojvodine. “Ako uzmemo u obzir poziv na bojkot, blaćenje i to da smo danas u daleko manjem broju nego pre četiri godine, onda je ovaj rezultat vrlo dobar“, ocenio je Pastor.

Izvor: Ekipa VOICE-a (deo teksta)